Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από το μελάνωμα

Η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα. Η έγκαιρη διάγνωση του συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του... αλλά αν ο καρκίνος εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και άλλα ζωτικά όργανα, οι
πιθανότητες επιβίωσης για την επόμενη πενταετία πέφτουν κάτω από το 20%.

Οι εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής είναι καθοριστικές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι δείκτες επιβίωσης για αυτή τη μορφή καρκίνου. Ωστόσο, η πρόληψη είναι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη θεραπεία.

Για να αυξήσετε την προστασία από το μελάνωμα μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Αντηλιακή προστασία: Απαιτείται η εφαρμογή αδιάβροχου αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF, κάθε εποχή του χρόνου και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Δεν πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι και πρέπει να φοράμε γυαλιά και καπέλο ακόμη κι όταν καθόμαστε στη σκιά.

Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα: Οι λάμπες που χρησιμοποιούνται στο τεχνητό μαύρισμα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας UVA. Η ακτινοβολία UVA διεισδύει στο δέρμα σε μεγαλύτερο βάθος από την ακτινοβολία UVB και επιφέρει τη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, προκαλεί ρυτίδες και βλάβες στο DNA, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Αυτοεξέταση: Οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του μελανώματος, όταν δεν έχει εξαπλωθεί και εντοπίζεται έγκαιρα, αγγίζουν το 98%. Πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε τακτικά ελιές και εξογκώματα ώστε να παρατηρούμε πιθανές αλλαγές. Εάν παρατηρείται αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του εξογκώματος, απαιτείται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Via

 poniridis



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :