O Ν. Αναστασιάδης εγκαινίασε τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Σε μια λαμπρή τελετή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία, η οποία είχε ανοίξει για το κοινό στις 25 Μαρτίου. H τελετή των…

εγκαινίων, στην οποία παρέστησαν πολλοί επίσημοι και φιλότεχνοι, άρχισε με μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία «ARTE», υπό τη διεύθυνση του Άγι Ιωαννίδη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τη διευθύντρια της Πινακοθήκης, Λουκία Χατζηγαβριήλ, τον δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιο Παύλο Λεβέντη.

Σε ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι η Λεβέντειος Πινακοθήκη «θα αποτελεί λίκνο τέχνης και πολιτισμού, στη χώρα μας». Πρόκειται, είπε, για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, «ένα όραμα ζωής του Αναστάσιου Λεβέντη, του μεγάλου ευεργέτη της Κύπρου και του ελληνισμού, αλλά και των συνεχιστών του έργου του».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την Πινακοθήκη «το τεράστιο παράθυρο στον πολιτισμό, που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον τομέα των πολιτιστικών ζητημάτων με όλα τα θετικά αποτελέσματα και τη βαρύνουσα σημασία που συνεπάγεται ένας τέτοιος θεσμός για την κοινωνία της Κύπρου.

Θα συμβάλει ενεργά και θα εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, καθώς θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του κυπριακού κοινού, αλλά και επισκεπτών και ερευνητών από το εξωτερικό».

Επίσης, τόνισε ότι το κτίριο της Πινακοθήκης «συνιστά πρότυπο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής». Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, «αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ιδιωτική επένδυση που έγινε στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε και τα αποκαλυπτήρια πλάκας με την προσωπογραφία του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη.

Ακολούθησε ξενάγηση του κ. Αναστασιάδη και των άλλων προσκεκλημένων στις τρεις συλλογές της έκθεσης. Στη «Συλλογή του Παρισιού» η ξενάγηση έγινε από την επιμελήτρια της, στην «Ελληνική Συλλογή» από την Εβίτα Αράπογλου και στην «Κυπριακή Συλλογή» από την Ελένη Νικήτα. Της τελετής των εγκαινίων προηγήθηκε η μετονομασία, με απόφαση του Δήμου Λευκωσίας, της οδού Λεωνίδου στη Λευκωσία, όπου βρίσκεται η Πινακοθήκη, σε οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη.

Η Πινακοθήκη θα φιλοξενεί μόνιμα περισσότερα από 800 έργα από την ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης, που απηχούν πάνω από 400 χρόνια ιστορίας και τέχνης και παρουσιάζουν έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Καναλέτο, Φραγκονάρ, Κορό, Ρενουάρ, Μονέ, Σινιάκ, Σαγκάλ, Βρυζάκη, Βολανάκη, Ράλλη, Μόραλη, Τσαρούχη, Γκίκα, και από τους Κυπρίους, μεταξύ άλλων, έργα των Κισσονέργη, Διαμαντή, Κάνθου.

Η συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα συγκροτήθηκε από έναν αρχικό πυρήνα έργων που αγόρασε ο Α. Γ. Λεβέντης, το 1973, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, ενώ αργότερα εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :